Typiska stressrelaterade sjukdomar

Många av västvärldens sjukdomar är relaterade till stressen och att gå in i väggen har blivit ett använt uttryck. Här kan du läsa om några av problemen som kan uppstå av stress.

Depressioner och nedstämdhet
Psykiska sjukdomar kan uppkomma av stress och det otäcka är att de i stort sett kan manifestera sig hur som helst. Man kan få en psykos, bli bipolär eller få en allvarlig depression. Två av typiska sjukdomar är annars maladaptiv stressreaktion som innebär att man inte längre kan fokusera samt utbrändhet som ofta leder till yrsel och extrem utmattning.

Fetma
När man blir stressad producerar kroppen en större mängd kortisol som är till för att stabilisera blodsockret, förbättra immunförsvaret och upprätthålla ens muskelmassa. Kortisolet ska sjunka vid kvällstid för att du ska få ro att sova och om du hela tiden är uppe i varv, kan du själv lista ut vad som händer.

Binjurarna är viktiga organ som samarbetar med sköldkörteln och producerar hormoner, kortisol, adrenalin, DHEA och aldosteron. När dessa är i obalans kan man gå upp i vikt trots att man äter som vanligt. Detta kan också få motsatt effekt som gör att man rasar i vikt även om man äter mycket.