Den friska luftens betydelse för hälsan

I en tid då många sitter och tittar rätt in i en datorskärm varje dag i ett kontorslandskap med buller och prat varje dag, är det A och O att komma ut i friska luften, åtminstone för en stund varje dag. Luften man andas in på kontor cirkulerar inte sällan i ett system där bakterier bara far runt och sprids med AC eller liknande. Den friska luften är väsentlig för hälsan på många sätt.

Människan förorenar sin egen luft
En vuxen människa andas in ca 25 kg luft varje dag, vilket kan motsvara 20 000 liter. I Sverige är de flesta inomhus 90% av sin tid så det är viktigt att man inte tar luften för given och tror att den inte bidrar till ohälsa. Matlagning, rökning, parfymer, rengöringsmedel, kontorsmaskiner, datorer…

Ja listan kan göras lång med allt vad vi själva släpper ut varje dag i vår egen luft och människan släpper dessutom ut en stor mängd koldioxid varje dag.

Andas rätt luft
Ett välfungerande ventilationssystem samt en långpromenad eller åtminstone en längre vistelse utomhus varje dag, är livsviktigt för hälsan. Även du som är sjuk eller opererad behöver frisk luft och att bara öppna balkongdörren eller sätta sig utomhus bidrar till läkning. Undvik att spendera alltför mycket tid i flygplan, på tåg, i tunnelbanan o.s.v. med andra människor där luften inte är den bästa. Hoppa av tidigare och gå en stund eller ta cykeln till arbetet. Du kan även köpa en luftrenare hemma. Frisk luft bidrar till utrensning av bakterier, ger en bättre syreupptagningsförmåga och känns dessutom bra för hela systemet. Man minskar risken för stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer samt astma.