“När var du hos tandläkaren sist?” En fråga som många av oss har hört alldeles för många gånger. Kanske från en överbeskyddande men välmenande förälder, en läskig skolsköterska eller den bästa kompisen med det nästan alltför perfekta leendet.
Kanske var det för att man dag ut och dag in såg alla dessa vackra leenden i TV-rutan eller på dataskärmen. Dessa kritvita, strålande, friska tänder. Man kunde ibland undra om de ens var riktiga. Men man ville ju inte vara den som var den så man bestämde sig för att vara ansvarsfull och ge sina tänder, sitt leende och sin hälsa en ärlig chans och ett riktigt ambitiöst försök. Givetvis tänkte man också på sina barn, planerade eller kanske redan här på jorden.
Beslutsamt och något trevande satte man sig och gjorde sin lista. Med pennan och anteckningsblocket, styrplattan, tangentbordet och bokmärkesmappen i högsta hugg:
- Skulle man använda tandtråd eller inte?
- Hur ofta?
- Hur mycket bättre är det egentligen med eltandborste än en vanlig hederlig?
- Hjälper munvatten?
- Vilket märke är bäst?
- Hur många gånger per dag ska man borsta tänderna?
- Stämmer det att man inte ska borsta tänderna strax efter det att man druckit vin eller kaffe?
- Gäller det även för vitt vin och te?
Listan skulle kunna göras oändlig..
Men ändå gör man sitt bästa för att komma till rätta med alltihop. Man diskuterar med sin familj, sina vänner och kollegor. Man kanske till och med överväger att rådfråga den där auktoritetsfiguren som innan kändes så tröttsam. Man kanske är precis på gränsen, i färd med att ta fram mobilen, slå numret och smått besegrat ställa frågan som lyder: “Hur var det nu igen, det här med…tänderna?”
Men så plötsligt strömmar morgonluften in genom fönstret. Plötsligt går det upp för en att det ju finns en väldigt enkel lösning. Man inser att det faktiskt finns en god anledning till varför tandläkarutbildningen bara är ett halvår kortare än läkarutbildningen. Klicka själv och se. Det här ju faktiskt ingen liten sak – detta med vår tandhygien. Det är trots allt en vetenskap i sin egen rätt och tänderna är ju något som dem allra flesta, i bästa fall, ska få behålla livet ut. Eventuellt med en liten lagning eller två.
Så vilken tur är det då inte att det fortfarande finns riktigt, riktigt bra tandläkare? Och tack och lov är det lättare än någonsin att ta reda på vilka som är bäst. Man behöver helt enkelt bara hitta en tillförlitlig källa – en riktigt bra hälsoblogg – vilket du ju förstås redan har. Glöm nu bara inte att ta med dig anteckningsblocket när du går dit. Se nu till att få dina frågor besvarade. Gå från klarhet till klarhet. För visst är det så att hälsan själv har friska tänder, och hälsan själv, det är ju du. Så grattis!