De senaste spa-trenderna

Spa betyder “salus per aqua”, vilket översätts med hälsa genom vatten. Att åka på spa är förknippat med förbättrad hälsa men inte minst med lyx och välbefinnande och lusten av att unna sig det där lilla extra. Dock innebär spa så mycket mer än att ligga och dra sig i gyttjepölar, det går trender även inom spa. Här ska några av de senaste trenderna listas så att du kan skämma bort dig själv på lite olika sätt. Häng med!

Medi-spa

Om du bokar tid för ett medi-spa så bör du se till att ha hela dagen ledig. I medi ingår nämligen en totalrenovering från topp till tå där du inte bara får massage, pedikyr och ansiktsbehandling, du får även fixa till rynkor med fillers eller botox och bleka tänderna på samma gång. In kommer du som ett troll och ut kommer du som en filmstjärna. Du kan också köpa med dig andra tillbehör hem som exempelvis priorin som stärker håret och lindrar uppkomsten av håravfall.

Asiatiska span

Att många spasalonger tar sin inspiration från Asien är inget konstigt, särskilt inte som många av behandlingarna har sina ursprung därifrån. Med asiatiska span är det inte bara den fysiska delen som är avgörande utan också balansen och harmonin, vilket gör att även själen får sig en boost. Behandlingar som massage och bad i varma källor utomhus varvas med yoga, bastur och spännande maträtter i japansk och asiatisk anda.

Sömnspa

Om detta låter lite egendomligt, så tänk igen. Sömn är bland det viktigaste som finns för en människa som vill stressa ned och bli klarare i huvudet för att ta tag i vardagen igen. Nu anordnas sömnspa med fokus på powernaps och underbart tysta rum med harmonisk och vacker inredning så att man som gäst ska kunna få en eller flera sömnrika nätter. Självklart kan du förvänta dig behandlingar under dagtid också men det stora fokusen ligger på natten och sömnen.

Forest bathing

Nej, detta har ingenting att göra med att gå ut i en tjärn och ta ett uppfriskande dopp med granar och björkar som vajar i vinden runt omkring dig. Men det är dock relativt nära. Forest bathing är en japansk tradition som är en blandning mellan mindfulness och alternativ medicin. Tanken är att man ska ge sig ut i det fria, helst i skogen, för att insupa atmosfären och dofterna och leva i nuet. I skogen andras man också in phytonocider som har en välgörande effekt på hälsan. Genom att göra detta åtskilliga gånger eller följa med ett gäng på en spa-upplevelse, så sägs det lindra ångest och depression. Och eftersom vi har så mycket skog i Sverige, kan man ta en skön skogspromenad när som helst.