Flera vägar till en mer hälsosam vardag

Det finns mycket runt omkring oss som kan påverka vår hälsa negativt. När man talar om ohälsa är det många som direkt associerar detta till dåliga kostval, bristen på träning eller t.ex. psykisk ohälsa, men ohälsa kan vara så mycket mer än så. Det finns många saker i vardagen som kan få oss att må dåligt, känna oss nere eller till och med utveckla sjukdomar. Många är t.ex. inte medvetna om att höga halter av radon i berggrunder kan öka risken för lungcancer. Sanningen är att radon faktiskt är den främsta orsaken till lungcancer efter rökning.

Nu är det dock inte specifikt radon som vi ska fokusera på, utan hur du kan förbättra din hälsa genom att göra fler medvetna val i din vardag. Det kan vara små förändringar som du själv knappt ens märker av, men som på lång sikt kan göra stor skillnad. Många tror att man behöver vända upp och ner på hela vardagen för att få ett mer hälsosamt liv, men så är alltså inte fallet. Små justeringar är ibland det enda som behövs.

Ät mer grönsaker

Ända sedan vi är små får vi höra om hur viktigt det är att äta sina grönsaker och det ligger verkligen en sanning i detta. Grönsaker påverkar tarmfloran positivt, medan en obalans i tarmfloran kan vara orsaken till många problem, t.ex. depression och till och med cancer. Försök att få i dig mer råa grönsaker till dina måltider och fokusera på superfood som kål, rotfrukter och broccoli.

Börja dagen bättre

Använder du dig av det skrikiga pip-pip-pip ljudet som alarm på morgonen? Då kan det vara dags för dig att byta alarmsignal. Att vakna till ett högt och skränigt ljud gör nästan ingen människa glad. Försök istället att välja en låt eller toner som får dig på bra humör och som får dig att vakna på ett lite trevligare sätt. Hur du börjar dagen har stor betydelse för hur dagen kommer att bli.

Få in mer träning och motion

Alla människor har varken tid eller intresse för att spendera flera timmar på gymmet varje dag, men motion och träning kan komma i alla möjliga former. För att ditt psyke och din fysiska hälsa ska vara så goda som möjligt är det viktigt att du rör på dig. Det kan t.ex. handla om att ta trapporna istället för hissen eller att cykla till jobbet istället för att åka kommunalt eller ta bilen.

Mindre socker

Socker är gott, det är ingen tvekan om saken, men för mycket socker är dåligt för vår hälsa. Socker gör oss trötta, orkeslösa och kan även påverka koncentrationen. Utöver detta så bidrar socker även till viktökning och kan, om det vill sig illa, även ge diabetes typ 2. Om du älskar att dricka läsk dagligen så försök att skära ner intaget eller byta ut läsken mot något annat, t.ex. te eller sockerfri saft.