Att skapa hälsosamma träningsvanor

Att skapa nya, hälsosamma rutiner kan vara riktigt svårt. Det kan vara jobbigt. Det kan vara tråkigt. Men det kan också vara väldigt roligt! Vi är alla olika, och det är viktigt att hitta ett sätt som passar en själv. Vad som funkar bra för någon behöver inte nödvändigtvis funka bra för någon annan. Siffror kan vara både bra och dåliga att ägna sig åt. Det beror dels på ens personlighet, dels på hur ens tidigare förhållande till mat och träning ser ut. Har man till exempel brottats med ätstörningar eller liknande, bör man låta bli att räkna, eller kraftigt begränsa räknandet. Är man däremot tävlingsinriktad och går igång på utmaningar, kan räknandet vara ett utmärkt sätt att pressa sig själv framåt. Man kan, om man försöker gå ner eller upp i vikt, räkna kalorier. När det gäller träning och motion kan man räkna både det ena och det andra. Exempel på vad man kan räkna är antal steg, antal promenerade kilometer, antal sprungna mil, antal squats, vikt på hantlar, antal tränade timmar under en månad och så vidare. Vidare kan man väga sig och mäta sig. Det underlag som man samlar ihop genom räknandet kan man sedan se tillbaka på för att se sina framsteg. Man kan också sätta upp mål, till exempel att bestämma sig för att den här veckan ska jag gå x antal steg. Det blir då ett sätt att motivera sig själv till att faktiskt utföra den planerade träningen eller motionen.

Det finns oändligt många olika träningsformer. Det gäller att hitta en form och rutin som passar en själv. En del personer behöver komma iväg hemifrån för att träna och träna på gym, eller gå på gruppträningspass för att få extra motivation från de andra deltagarna i passen. För andra fungerar det bättre att träna hemma, eventuellt med hjälp av videoklipp. Vid träning hemma kan man använda sig av olika enkla träningsredskap, som till exempel pilatesboll, hantlar och hopprep med mera. På gorilla sports kan man köpa både enklare träningsredskap och större saker såsom löpband och motionscyklar.

Träning och motion i allmänhet är otroligt viktigt för att må bra och hålla sig frisk. Studier visar att fysisk träning kan vara lika effektiv vid ångest och depression som antidepressiva läkemedel. Läkare – och även annan legitimerad sjukvårdspersonal – kan ibland ordinera FaR – fysisk aktivitet på recept. Då kan man ibland få möjlighet att träna enskilt eller i grupp med hjälp av en fysioterapeut, som hjälper en att träna utifrån sina förutsättningar. Vissa träningsanläggningar erbjuder rabatterat pris om man har FaR.

Slutligen, underskatta inte vardagsmotionen! Små saker som att till exempel ta trapporna istället för hissen, gå av en hållplats tidigare från bussen eller göra några squats i väntan på att tevattnet ska koka upp kan faktiskt påverka mer än du tror.