Tid att träna

Stress, jobb och massor av vardagsgöromål gör det ofta svårt att leva så hälsosamt som man kanske skulle vilja, och hur goda intentioner man än har så blir det ofta inte mycket mer än att man kollapsar i TV-soffan när man äntligen får den där sena halvtimmen. Det leder i sin tur till frustration och till och med ökad stress, då man får dåligt samvete och känner att man inte är tillräckligt duktig och ambitiös.

Två av de största problemen när det kommer till denna allt för vanliga livssituation är att man inte prioriterar rätt. Dygnet består som bekant endast av 24 timmar, och åtminstone 7-8 av dem bör läggas på kvalitativ sömn, men många av oss lever som om vi har mycket mer tid än vi har. Det gäller alltså att sätta sig ner och inse att ingen av oss är Stålmannen eller Wonder Woman och helt enkelt göra en bättre plan! Det finns faktiskt en hel del riktigt bra träning som man kan få in om man bara låter den bli en del av sin vardag.

 

Tid i hemmet

Att träna hemma behöver inte betyda att man skaffar sig en stor och dyrbar gymutrustning utan snarare att man lär sig att inkorporera olika övningar i den redan existerande miljön. Har man små barn är det till exempel viktigare att hålla dem underhållna på en plats, som i en bekväm babysitter, istället för att försöka bära runt på dem överallt. Får man lite personligt utrymme kan man utföra så mycket mer, som att klämma in några

övningar i köket som tio bicepspressar mot köksbänken eller några enkla ben-lyft.

Tid på jobbet

Detsamma gäller på arbetsplatsen, där man kan träna lite extra genom att ibland stå och jobba, stretcha medan kaffet kokar eller att använda stolar med inbyggd obalans, där man tvingas jobba med mag och benmuskler för att kunna sitta rakt. Andra klassiker är att alltid ta trapporna eller att göra tå-övningar som inte syns, men som känns desto mer.

Underskatta aldrig smygträningen

Många människor inser inte hur enormt viktig den så kallade smygträningen kan bli för en person som annars inte går på gym eller sysslar med annan motion. Ett enkelt exempel kan belysa detta mycket väl: ponera att du gör tio benböj om dagen på kontoret och tio armhävningar i köket när du kommer hem. Ett år har ungefär 220 arbetsdagar, vilket gör att du utfört dubbelt så många övningar, vilket är bra mycket mer än ingenting. Lägg på ett par promenader på helgen och kanske en annan fysisk aktivitet under veckan, som en danslektion eller ett yoga pass, och plötsligt har du gått från inaktiv till aktiv utan att behöva göra särskilt mycket!