Många kanske inte ens är medvetna om att den finns – men tarmfloran är i allra högsta grad något man borde vara medveten om och se till att stärka. Den senaste tiden har det börjat pratas allt mer om tarmfloran och dess hälsovinnande egenskaper vilket har gjort att fler och fler blivit medvetna om vad det är för något. Tarmfloran är helt enkelt alla de bakterier som förekommer naturligt i tarmarna och deras uppgifter är bland annat att bryta ned och ta upp ämnen från kosten man äter, skydda kroppen från sjukdomar genom att aktivera immunförsvaret, utsöndra hormoner och stimulera tarmarnas rörelser. Detta är vad forskarna kommit fram till hittills, men allt tyder på att tarmfloran har fler egenskaper än så.
Vilka hälsovinster kan uppnås med en god tarmflora?
Man har allt att vinna på att se till att främja sin egen tarmflora. Bland annat har forskare kunnat se att det finns ett samband mellan depression och en svag tarmflora. Tvärtemot vad man skulle kunna tro bildas större delen av lyckohormonet serotonin i tarmarna, och inte i hjärnan. Serotonin påverkar vår mentala hälsa och en för låg halt av serotonin kan göra oss deprimerade. Man har också kunnat se kopplingar mellan tarmfloran och diverse olika mag- och tarmproblem, alzheimers, cancer och andra inflammatoriska sjukdomar.
Vilken typ av mat främjar tarmfloran?
Tarmfloran mår som bäst av en kost som innehåller mycket fibrer. Fibrer hittar man i baljväxter, grovt bröd, grönsaker, frukt, fröer och nötter. Förutom att fibrerna gynnar tarmfloran har de även en positiv påverkan på tarmarna som sätts i arbete vilket är bra för matsmältningen. Även mat som är mjölksyrad, fermenterad och full av antioxidanter är perfekt för en god tarmflora. Om det känns svårt att lägga om sin kost helt och hållet är det bra att ta små steg i taget. Istället för att byta ut allt det man brukar äta kan man börja med att lägga till, till exempel genom att göra smoothies eller äta mjölksyrade grönsaker.
Vilken mat skadar tarmfloran?
Det absolut värsta för tarmfloran är antibiotika, som tyvärr slår ut en stor del av de goda bakterierna. Om man måste ta antibiotika är det därför bra att samtidigt stötta tarmfloran med probiotika (tillskott av goda tarmbakterier) och mycket fibrer. Tarmfloran tycker heller inte om raffinerat socker och snabba kolhydrater som vetemjöl, ris, pizza, hamburgare och friterad mat eftersom det innehåller ämnen som stör tarmfloran och gynnar de dåliga bakterierna. Det är dock aldrig för sent att börja bygga upp och stärka sin tarmflora. Även om man tidigare ätit mycket snabbmat på flyg mellan Stockholm och Halmstad går det alltid att lära om och hitta nya, bättre rätter som man också kommer att tycka om. En smoothie full av bär och antioxidanter är ett enkelt sätt att börja på.