Ta hjälp av en hälsocoac

Det här med hälsa är något som både fascinerar och irriterar. Många menar på att det ibland går överstyr och att ett lagom hälsosamt leverne är nog. Andra tycker att kunskapen och utvecklingen bara går framåt och att detta är bra. Numera kan du även ta hjälp av en hälsocoach för att få ordning på din hälsa.

Vad gör en hälsocoach?
En hälsocoach guidar dig igenom livets svåra val när det rör sig om din egen hälsostatus. Han eller hon fungerar ungefär som en psykolog men behandlar främst frågor kring ditt välmående. Hälsocoacher är ofta där när du behöver ändra din livsstil och har svårt att veta hur du ska börja. De behandlar dig genom att först göra en analys över var du står i livet och hur din fysik ser ut samt hur du äter, rör på dig, mår o.s.v. Utifrån denna information, kommer de att guida dig genom att sätta upp mål som du ska nå. Man talar ofta om delmål och slutmål för att inte gå för fort fram.

Hälsocoacher har ofta studerat både friskvårdsterapi, näringslära och psykologi i en viss utsträckning. Man vet hur de olika delarna hör ihop och för att få en balans gäller det att gå till botten med allt. Din hälsocoach blir således en nära person med vilken du kan diskutera öppet dina problem och sårbara punkter som gör att du har hamnat där du har hamnat idag. Hälsocoacher blir alltmer populära då de inte riktigt har samma status som en psykolog och många skäms över att gå till en sådan. En hälsocoach däremot, är mer tillåtet och mindre pinsamt. Du kan både anlita en coach på distans eller gå till en privat i ett fysiskt kontor.

Kosten står i fokus
Även om samtalen också kan kretsa kring träning och välmående, spelar kosten en stor roll. Ofta tar coachen fram ett kostschema som ska följas utifrån dina behov och önskemål och detta kan vara för att bli av med övervikt, sjukdomar, allergier m.m. Hälsocoacher kan arbeta på både sjukhus eller själva ha eget företag. Ofta kallar man dem också dietister med ett annat namn.

Men en hälsocoach ska också se till helheten i en individ eftersom man vet att kosten bara kan ändras med motivation och saknas detta, bör man ta hand om den biten också. Därför fungerar en hälsocoach också som en slags cheer-leader som är där och hejar på när det blir lite uppförsbacke i livet.