Anlita en PT

Till skillnad från en hälsocoach som främst fokuserar på maten, har en PT hand om träning och rörelse. Ordet PT står för personlig tränare och detta kanske låter lite väl lyxigt. Är det inte bara kändisar och välbärgade som har råd med en PT? Nej, idag har många sin egen personliga tränare som hejar på en och hjälper en lägga upp rätt träning för just dig.

Första mötet
Den första gången du träffar din personliga tränare som på ett gym eller träningscenter, görs vanligtvis en behovsanalys och en kapacitetsanalys för att se vad du för ögonblicket klarar av. Man mäter kroppsfett, vikt etc. och går igenom din träningsbakgrund för att se om du är helt nybörjare eller om du har varit med ett tag.

Behovsanalysen är grunden till ditt träningsschema eftersom man vill veta om du har skador och sjukdomar och vad du har för mål med din träning. Sedan tar man fram en kapacitetsanalys för att se vad du klarar av och vad du bör undvika om du exempelvis måste gå på rehab efter en skada eller en operation först.

Uppföljningen
En PT följer upp dig hela tiden genom att dokumentera dina framsteg och problem. Han eller hon dokumenterar varje träningstillfälle och noterar belastningar, tidsåtgång, viktminskning etc. under tiden får du även göra tester på kroppssammansättning och testa din kondition för att se hur den har förbättrats.

Fördelen med en PT
Om man behöver en piska på sig för att komma igång med sin träning, är en PT ett utmärkt alternativ. Många tycker att de blir sporrade genom att ha en person som övervakar dem hela tiden, vilket gör att man kämpar sig iväg till gymmet trots ur och skur. Priset är också avgörande. Att betala en PT är inte helt gratis och man vill naturligtvis gärna få valuta för sina pengar.

Nästan alla som tränar med en seriös PT märker snabbare resultat och detta har både med sporrningen att göra samt att man hela tiden får sina förbättringar svart på vitt. När man tränar med en PT så riskerar man heller inte att gå hem fortare från gymmet, eftersom PT:n hela tiden står där och håller tiden.

Man kan välja att träna varje gång med PT:n eller börja några gånger i veckan i några månader för att sedan träna vidare själv och göra kontinuerliga uppföljningar.