Sadla om och förbättra din hälsa

Allt fler alarmerande uppgifter om övervikt, fetma och välfärdsrelaterade sjukdomar letar sig in i nyheter och informationssidor överallt i världen. Svenskarna börjar bli alltmer överviktiga och ohälsosammare men samtidigt tränar många på gym och äter mer och mer ekologiskt. Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska stoppa i sig för mat, då många studier ändras och nya forskningsrön ser dagens ljus. Sedan ska man heller inte sticka under stolen med att glädje och en stressfri vardag kan backa upp en halvtaskig livsstil även om man naturligtvis bör tänka på hur ens leverne ser ut också.

Att börja träna
Träning är ett kluvet ord som många förknippar med lust och välbefinnande medans andra flåsar och stönar bara de hör ordet “gym”. Men träning behöver inte bara innebära gymbesök bland muskelknuttar och trådsmala kvinnor utan kan också innebära en rask promenad varje dag, lite hemmaövningar eller ett ensamt löparpass. Hur man tränar är upp till var och en, huvudsaken är att man håller igång något sånär. Träning kan också innebära en högintensiv eller lågintensiv form och de flesta forskare är överens om att den vardagliga motionen som människan egentligen är skapt för att få, är den bästa. Detta betyder påta i landet, cykla till jobbet, kroppsarbete, gå till olika platser istället för att ta bilen, gå i trappor o.s.v. Med ett alltmer stillasittande arbete, tror folk att det räcker med att träna stenhårt ett par timmar om dagen för att sedan sätta sig ned på rumpan och inte göra ett smack mer med kroppen. Detta är helt och hållet fel. Även om man tränar måste vardagsmotionen få sin plats i vardagen. Att sitta ned för länge utan att ta pauser är farligt. Börja lite lätt med din favoritträningsform om du är ovan och öka successivt. Har du ett mål kan det bli enklare att utöka passen. Detta brukar ta ca 3 veckor då kroppen behöver denna tid för att ställa om sig.

Äta rätt
Varför ska det vara så att allt gott är onyttigt, kan många fråga sig. Detta är dock en smaksak och mycket har också att göra med hur man åt som barn. Är man van vid mycket frukt och grönsaker brukar detta sitta i sig resten av livet. Det räcker med att se på Medelhavsinvånare som är uppvuxna på frukt och grönt. Detta fortsätter sedan i generationer istället för att helt plötsligt börja livnära sig på lösgodis och fet mat. Även här kan kroppen ställa om sig och vegetariskt behöver inte smaka otäckt. Tvärtom! Varva din favoritmat med grönsaker till en början tills du kommer in i bättre vanor. Man kan äta allt men i rätt mängd. Ofta är det kaloriintaget som är för högt hos folk.