Hälsan i andra länder

Olika länder har olika hälsoproblem men i västvärlden kan man ana många liknelser bland folk. Om man börjar att se till Europa och hur hälsan ser ut i norr respektive söder kan man konstatera att de sydligare länderna, trots en hel del fetma där också, är betydligt nyttigare än de norra delarna. Barnen växer upp på mycket grönsaker och hemlagad mat då det fortfarande är en stark tradition att maten lagas av husmodern. Och det går aldrig att komma ifrån att hemlagad och närodlad mat är nyttigare än färdigmat som inte innehåller annat än e-nummer och konserveringsmedel.

Medelhavsländernas hälsa
När man är nere på den södra delen av kontinenten, kan man lägga märke till att folk generellt är smalare än nordborna. Detta beror på att man rör sig mera i det vardagliga kroppsarbetet, då robotar och teknik faktiskt inte är lika utbrett som i norr. Visst finns det, men man håller fortfarande fast vid många gamla traditioner som herdearbete i bergen, hantverk o.s.v. Det man ibland kan se är dock att barnen kan bli ganska feta, till exempel på Sicilien. Ett problem är läsken som ersätter dricksvattnet. Långa måltider och många rätter är typiskt för familjehögtider och dessa fester förekommer långt mer än vad man är van vid i Sverige. Detta sätter sig naturligtvis också på hullet, men det går ändå inte att komma ifrån att maten och råvarorna är betydligt bättre än snabbmaten.

Mat är viktigt i både Italien, Spanien, Portugal och inte minst Frankrike. Bara skolmaten i Frankrike får andra länders invånare att baxna. Man äter fina ostar, goda desserter och ketchup är fullkomligt uteslutet i det franska skolköket. Dessutom är man van att äta mycket mindre portioner och detta gör naturligtvis sitt.

USA
Det stora amerikanska landet i väst är det land som har mest fetma i hela världen. Detta beror både på en dålig kosthållning samt stress. Man jobbar oerhört mycket och har endast ett par veckor semester om året, generellt sett. Stress bidrar till hög kortisolnivå och förhindrar ämnesomsättningen att arbeta som den ska. Om maten dessutom är dålig, är detta en bidragande faktor.

Asien
Okinawa i Japan hör till världens blå zoner. Japansk mat är mycket nyttig och man äter inte speciellt stora portioner. Däremot är Japan det land som har flest självmord, vilket ofta beror på stress och krav.