Munskyddens betydelse för hälsan

Innan coronapandemin bröt ut var munskydden mest användbara inom vården. Kanske kan de komma att användas inom fler yrkeskategorier där det sker nära kontakt med människor. Precis som tandläkare och operationsläkare kanske munskydden även kan användas vid mindre intim kontakt, som vid manikyr eller massage.

Det finns många olika typer av munskydd, vissa är enklare än andra. Exempelvis finns n95 munskydd som kan användas inom vården. Men ett munskydd kan även bestå av en egensydd variant av vanligt tyg.

Munskydd som skydd

Att skydda sig själv och andra har visat sig vara extra viktigt under just coronapandemin, men att använda munskydd verkar inte vara ett självklart sätt att skydda sig. I länder som USA har det varit krav på att medborgarna ska bära munskydd när de vistas ute, medan man i Sverige inte har infört det kravet.

Inom vården används munskyddet främst som ett sätt att skydda patienterna från eventuell droppsmitta och det är en strategi som fler kan komma att anamma. Coronapandemin har gjort fler uppmärksamma på hur smitta överförs och det vore inte förvånande att se massörer, makeupartister eller nagelterapeuter börja använda munskydd i framtiden.

Köpa eller tillverka själv?

Munskydden blev en eftertraktad produkt när coronapandemin bröt ut. Att tillverka egna blev en lösning för att bemöta den stora efterfrågan. De som hade möjligheten att tillverka egna gjorde det, medan andra skapade arbetstillfällen genom att tillverka munskydd till behövande, både till privatpersoner och till vården.

När det kommer till själva smittorisken är det ingen större skillnad på ett vanligt munskydd och ett som är hemmagjort. Huvudsaken är att det hemmagjorda munskyddet inte har för tunt tyg, att det täcker munnen och näsan ordentligt och att det sitter på plats.