Det är viktigt att borsta tänderna varje dag för att bibehålla en god munhälsa. Nu har till och med forskning visat att inflammerat tandkött kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, vilket många fortfarande är omedvetna om. Det är alltså inte bara dålig kosthållning som kan bidra till för tidig död.
För att bidra till en bättre munhälsa behöver man först och främst ha rätt tandborste. En tandborste ska inte vara för hård och inte för mjuk. Den ska vara precis lagom, så att den inte sliter ner tandköttet, men samtidigt tar bort orenheterna från tänderna. Man kan hitta många tandborstar för olika behov och det finns både tandborstar som är tillverkade av naturliga material och av plast.
Borsta tänderna för hälsans skull
De flesta känner till att man bör borsta tänderna för att inte få problem med dem, men ny forskning visar att det finns fler anledningar att hålla munnen ren. Ett dåligt tandkött kan nämligen orsaka blodproppar, diabetes och reumatism på lång sikt. Har man en ihållande inflammation i tandköttet kan bakterier spridas vidare via blodomloppet och orsaka problem i andra delar av kroppen. Att borsta tänderna får därmed en större betydelse för vår hälsa än vad många tidigare trott.
Borsta försiktigt, men noga
Att borsta tänderna ska inte göra mer skada än nytta. Att borsta för hårt och för länge på samma ställe kan orsaka skador på tandköttet. Ett tandkött har inte förmågan att återskapas när det väl har dragit sig tillbaka. Borstar man tänderna för hårt eller använder en för hård tandborste riskerar man därför att borsta sönder tandköttet, som på sikt kan slitas ner och blotta en större del av tanden. Går det riktigt långt kan en större del av tandens rot blottas och det kan orsaka andra problem som ilningar, eftersom den delen av tanden saknar en skyddande emalj.
Om man inte borstar tänderna tillräckligt noga riskerar det att bidra till inflammation i tandköttet och i värsta fall karies och tandlossning. Därför är det viktigt att hitta en bra balans när det kommer till sin tandborstning.