4 viktiga komponenter för en god hälsa

Det finns tyvärr ingen quick fix för en god hälsa. För att skapa ett hälsosamt liv i balans behöver du jobba med flera olika delar i ditt liv. Här delar vi med oss av 4 viktiga pusselbitar för ett starkare, gladare och hälsosammare liv:

Sömn

Återhämtning och sömn är A och O för din hälsa och minskar risken för att drabbas av en rad olika sjukdomar. Sömnbehovet varierar mellan olika människor. Lyssna på din kropp och känn efter hur många timmar just du behöver för att må bra i din vardag. Några enkla tips för att lättare kunna somna på kvällen och få en god sömnkvalité är att ha det mörkt, tyst och svalt i rummet där du sover. Se till att varva ner en stund innan läggdags genom att till exempel släcka ner belysningen hemma och att lägga undan datorer och mobiler.

Mat

Ett bra tips är att äta mer färgglad mat som ofta innehåller mer antioxidanter. Se till att få i dig mycket frukt och grönt och ekologiskt är alltid att föredra för den som har möjlighet.

Tänk också på att variera din kost och drick massor av vatten. Försök även att minska ner på socker, vitt mjöl och kemiska tillsatser.

Relationer

Vårda dina relationer och bli lyckligare. Att skratta mycket tillsammans med någon vi tycker om gör oss friskare, ökar vårt immunförsvar, minskar stress och kan faktiskt påverka vår livslängd. Fysisk beröring minskar vårt stresshormon kortisol och ökar kroppens alldeles egna må bra-hormon; oxytocin. Du blir gladare, lugnare och sänker ditt blodtryck. Så se till att krama dina nära och kära varje dag!

Pyssla om dig själv

Förutom att ta hand om sitt inre är det minst lika viktigt att pyssla om sitt yttre för att må bra och trivas med sig själv. Du kan till exempel ta ett härligt fotbad och smörja in dina fötter varje kväll, torrborsta dig innan morgonduschen eller köp hem lite nya kläder och en härlig parfym på nätet.

Motion

Vår kropp är gjord för att röra på sig. Hitta din träningsform och rör på dig minst 30 minuter varje dag. Fundera på vad du tycker om att göra och vad som får dig på bra humör. Du kan till exempel testa en ny spännande dansklass, simma några längder i bassängen på badhuset eller varför inte prova på att klättra klättervägg. Eller så trivs du bäst med att gå på en rask promenad. Det är även viktigt att försöka få in motionen i din vardag. Du kanske får energi av att gå ut och spela fotboll med barnen, arbeta i trädgården, ta trapporna istället för hissen, eller varför inte ta cykeln till och från jobbet.