Vad stress kan göra med hälsan

Stressrelaterade sjukdomar är nästan den värsta sorten. Hur kommer det sig? Jo, stress orsakar en balansrubbning i människokroppen och gör det svårare att gå ned i vikt, att koncentrera sig, att sova gott o.s.v. Alla dessa faktorer utlöser sedan en mekanism som gör att man bara går runt som i ett ekorrhjul utan att se några resultat. Många som lider av stress har upplevt att vikten istället kan gå upp trots ihärdig träning och sömnen tycks inte förbättras även om man avverkat mil i skogen. Men hur ska man då göra för att bli av med stressen och återgå till det normala så att kroppen kan börja verka som vanligt igen?

Konsten att hitta en lagom nivå
I Sverige är ordet ”lagom” favoritordet. Detta tillämpas i de flesta sammanhang. Du ska inte tro att du är förmer än andra, lagom är bäst o.s.v. Jantelagen har blivit djupt rotad i det svenska samhället men varför är det då så svårt att inte kunna leva ”lagom”?

Ju mer tiden går och ju mer tekniken utvecklas, desto mer krav får människan på sig att vara perfekt ur samhällets synvinkel. Feminister står fast vid att båda parter ska jobba lika mycket, media pockar på vikten av att se fantastisk ut och barnen får alltmer att säga till om, vilket betyder ännu mer krav. Dessutom måste man prestera till max på arbetet och ständigt vara uppkopplad. Dessa krav gör att det blir ganska svårt att vara lagom och för att hitta ett sätt att bli det, vänder sig folk till alternativa källor som meditation, mindfulness etc. Dock är det svårt att förändra livspusslet på en dag även om man hittar avslappningsmetoder och försöker varva ned med träning. Stressen sitter ofta i hela samhällets normer och synsätt och detta tar lång tid att förändra.